Yeni Galaksiler Keşfedildi!

Yeni Galaksiler Keşfedildi! Yeni Galaksiler Keşfedildi! galaksi

Yeni Galaksiler Keşfedildi!

Uzay insanlar için gizemini her zaman korumuş ve keşfedilmesi gereken bir yer olarak görülmüştür. Keşfettiğimiz kısım bir taşsa, uzayın tamamı dünyaya benzetilebiliyor ve bilinmezliğinin bu denli büyük olması insanları cezbediyor. Durum böyle olunca uzayın keşfi için elimizde bulunan tüm imkanları ve teknolojiyi kullanıyoruz. Geçtiğimiz günlerde bu uğraşlar sonuç verdi ve yeni galaksiler bulundu. En büyük ve en parlak galaksiler olduğu düşünülen bu galaksiler, büyüklükleri karşılaştırıldığında bilim adamlarının ağzını açıkta bırakmaya yetti de arttı.

Gökyüzü, insanın merakını uyandıran en ilginç yerlerden biri. Bu merak bilim adamlarının da araştırmalar yapmasına ve yeni yeni galaksilerin bulunmasına yardımcı oluyor. Sloan Digital Sky Survey isimli gözlem evi kullanılarak yapılan araştırmalarda evrenin şimdilik en büyük ve en parlak galaksiler bulundu. Şimdilik diyoruz, çünkü bilim adamları bizim keşfettiğimiz kısmın çok küçük bir yer olduğunu; evrende keşfedilecek daha milyonlarca yeni galaksi olabileceğinden bahsediyorlar.

Yeni Galaksiler Keşfedildi! Yeni Galaksiler Keşfedildi! Yeni Galaksiler Keşfedildi! galaksi 300x174

Yeni Galaksiler Keşfedildi!

Yeni keşfedilen galaksilerin özelliklerinden bahsetmek gerekirse, Samanyolu galaksisinden yaklaşık 2-4 kat daha büyük ve 14 kat daha parlak galaksiler ile karşı karşıyayız. Samanyolu galaksisinin 180 milyon ışık yılı uzunluğunda olduğu biliniyor ve buna göre yeni keşfedilen bu galaksiler yaklaşık olarak 720 milyon ışık yılı büyüklükte. Ayrıca bu galaksiler Samanyolu galaksisi ile karşılaştırılacak olursa, ondan 30 kat daha fazla yıldız barındırma kapasitesine sahip.

[ads1]
İşin ilginç tarafı ise bilim adamları bu galaksileri keşfettikleri halde olmalarının imkansız olduğundan da bahsediyor. Bunun nedeni ise spiral galaksilerin büyüdükçe uç noktalarındaki enerjinin azalmasıdır ve bu büyüklükteki bir galaksinin uç noktalarına doğru yıldız oluşumunun da olmayacağıdır. Durum böyle olunca galaksi bir yere kadar büyüyebilir ve bundan sonraki oluşumlar yok olurlar. Bu konu hakkında konuşan California Institute of Technology’de görev yapan Patrick Ogle şöyle konuştuZoolog olduğunuzu düşünün ve sürekli olarak yeni hayvanlar arıyorsunuz. Sonra bir anda en az fil kadar büyüklüğü olan bir hayvan keşfediyorsunuz ve bu hayvanı nasıl gözden kaçırdığınızı sorgulamaya başlıyorsunuz. Bu galaksilerin keşfedilmesinde de aynı olay yaşanmıştır.”