Windows inaccessible boot device hatası çözümü

Windows 10 cihazlarda özellikle m2 ssd kullanan laptop ve masaüstü bilgisayarlarda sık sık inaccessible boot device hatası meydana gelmektedir. Bu hatanın meydana gelmesinin bir çok nedeni var. Ancak en yaygın olarak Windows 10 ve ssd kullanan cihazlarda görülmektedir.

Hemen hemen tüm türkçe kaynaklarda bu sorunun çözümünün olmadığı ve bu sorunu çözmenin tek yönteminin bilgisayarı sıfırlamak yani formatlamak olduğu söylenmektedir. Ancak bu yanlış bir yönlendirmedir.

inaccessible boot device hatası neden olur ?

Bir gün kalktınız ve ansızın bilgisayarınızı açmak istediniz laptop ya da masaüstü farketmez, ancak açılış esnasında pat diye karşınıza görülmesinden nefret edilen MAVİ ekran çıktı ve utanmadan size üzgün olduğunu belirtiyor. Mavi ekranda ise hatanın açıklaması en altta flash tv’de dolandırıcıların geçtiği alt yazı gibi ince ve narin bir şekilde inaccessible boot device hatası olduğu yazıyor.

İşte bu hatanın başlıca nedenleri;

inaccessible boot device error inaccessible boot device Windows inaccessible boot device hatası çözümü inaccessible boot device error

inaccessible boot device error

  1. Windows Güncellemeleri

Windows 10 kullanan bilgisayarlarda eğer windows update açıksa, sık sık bilgisayarınızı Windows 11’e geçmeniz için zorlamaktadır. Siz her ne kadar geçiş yapmayı istemeseniz de kendisi, gerekli boot ve driver dosyalarını indirerek tetikte bekliyor, dalgınlıkla birkaç tıklama ile Windows 11’e kullanıcıyı geçirmeyi bekliyor.

Siz bu geçişe onay vermedikçe ve Windows Update hale açık oldukça bir bilgisayar kapatmasında arka planda cihazın boot ayarları değişiyor. Merak etmeyin çözümü var.

2. Sistem Geri Yükleme Yapılması

Windows 11’e geçilmesinden sonra kullanıcılar Sistem Geri Yüklemesi yaparak Windows 10’a geri dönmeye çalışıyor. Ancak sistem geri yükleme yapıldıktan sonra bilgisayar açılışı esnasında yine karşılarına MAVİ ekran merhaba diyor ve inaccessible boot device hatasını görüyorlar. Sıkıntı yapmayın çözümü var.

3. BIOS Güncellemesi

Bilgisayarınızın BIOS güncellemesini yaptıktan sonra, otomatik olarak BIOS ve BOOT ayarları değiştiği için bu ufak sorunla karşılaşılabiliyor. Ancak çözümü var basit.

4. Harddisk Hatası

Maalesef bir harddisk hatası olmuşsa inaccessible boot device hatasının çözümü yok. Aslında çözüm var yeni bir harddisk almak. Ancak yazılımsal olarak yapabileceğiniz hiçbir şey yok. Bazı harddisk hatalarında bu sorun meydana gelebiliyor. Ancak bu dünyada meydana gelen toplam hataların %5’inde harddisk hatası olarak karşımıza çıkmaktadır.

inaccessible boot device hatası çözümü

Bu hatayı çözmek için bilgisayarınız BIOS Ayarlarına girmeniz gerekmektedir. Laptop ya da masaüstü farketmeksizin bilgisayarınızın BIOS ayarlarına girmek için bilgisayar açılışı esnasında DEL, F2, F1, F12 gibi tuş kombinasyonlarına basmayı denemelisiniz. Bu tuşlar her bilgisayarda farklılık gösterebilir. Siz deneyin en yaygın DEL ve F2 tuşlarıdır.

BIOS ayarlarına girdikten sonra Advanced menüsüne giriyoruz.

Bu alanda VMD Setup Menu ya da VMD Setting şeklinde yazan alanı buluyoruz. Siz VMD yazısını görseniz yeter aradığımız şey o 🙂 çünkü her BIOS menusunda farklı bir isimle yazabiliyor. Aradığımız VMD kelimesi 🙂

Bu VMD ayarlı ENABLED ise DISABLED yapıyoruz. DISABLED ise ENABLED yapıyoruz. Daha sonra yaptığımız değişikliği F10 tuşuna basarak kaydediyor ve BIOS’dan çıkıyoruz.  Bilgisayarınızın açıldığını göreceksiniz. VMD ayarları Intel tarafından yapılandırılan bir sistem, size hiçbir zararı yoktur.

Çözüm bu kadar arkadaşlar. Hepinize kolay gelsin, sormak istediğiniz soru varsa sorabilirsiniz. 🙂 Yakında Telegram’da da görüşmek üzere.