Geçtiğimiz günlerde uzayla ilgili birçok gelişmeye şahit olmuştuk. Daha önce keşfedilemeyen gezegenler, yıldızlar gibi birçok şey keşfedilmişti. Araştırmalar uzayı daha iyi tanımak adına daha da sıkılaştırılmış, bu sayede yeni keşifler yapılması planlanmıştı. Bu araştırmalar sonuç vermeye başladı ve üç tane güneşi olan bir gezegen keşfedildi.
ABD Harvard-Smithsonian Astrofizik Enstitüsü’nde yapılan araştırmalar yepyeni bir gezegenin keşfedilmesine ön ayak olmuş oldu. Araştırmacıların uzun uğraşlar ile bulmayı başardığı bu gezegen neredeyse Jüpiter ile aynı büyüklükte. Gezegen, dünyamıza 680 ışık yılı (1 ışık yılını 10 trilyon km’den hesap edersek baya uzak!) uzaklıkta bulunuyor ve KELT-4Ab olarak adlandırılıyor. Arizona ve Güney Afrika’daki ve dünya üzerindeki en gelişmiş teleskoplardan biri olan Kelt teleskoplarıyla keşfedilen bu gezegen, oldukça az rastlanan bir tür olduğu da gelen bilgiler arasında. Daha öncesinde örneklerini görmüş olsak da, üç güneşli gezegenler arasında dördüncü olarak yerini alan KELT-4Ab diğer üç güneşli gezegenlere oldukça benziyor.
[ads1]
Yörüngesinde KELT-4A, B ve C olmak üzere 3 yıldız barındırıyor, kendisine en yakın olan yıldız olan KELT-4A’nın etrafındaki turunu 3 günde tamamlıyor. Diğer iki yıldızın yörüngesini KELT-4A’ya göre daha uzun bir sürede dolanıyor ve bu sürede yaklaşık olarak 4 bin yıl uzunluğunda. Araştırmayı yapan bilim adamları arasında yer alan Jason Eastman yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “İkili yıldızlar KELT-4B ve C’nin, gezegeni KELT-A yıldızına yaklaştırdığını, ittiğini düşünüyoruz. Eğer orada, yüzeyde olsaydınız, kalın bir atmosferin yanı sıra, Güneş’in Dünya üzerindeki görünüşünden 40 kat daha büyük bir yıldızı görürdünüz. Diğer iki yıldızı ise Ay kadar parlak ve uzakta görürdünüz.”
Şuan hala görevde olan birçok teleskop var ve 2018 yılında Gaia isimli teleskop görevini bitirmiş olacak. Bu teleskoptan da yeterli bilgi toplanabilirse, daha nice üç güneşli gezegenler bulunur zamanla göreceğiz.
Yorumlar