Güneş Fırtınasından Dünyayı Etkileyecek!

Güneş Fırtınasından Dünyayı Etkileyecek! Güneş Fırtınasından Dünyayı Etkileyecek! 9b0dcba22fe4469cb4c6b5e45f513104444x333 1

Güneş tutulması, ay tutulması ve göktaşı hareketliliği gibi durumlar geçmişten bugüne insanlığın dikkatini çeken doğa olaylarındandır. Bunların arasında bir tanesi var ki her zaman gerçekleşmiyor ve yaşandığı tarihlerde de büyük yankı uyandırıyor. Güneş fırtınası yani Carrington Olayı diye adlandırılan doğa olayında belli bölgeler durumdan daha çok etkileniyor. NOAA’da bu konuda gerekli uyarıları yaptı. Peki, nedir bu güneş fırtınası ve etkileri ne olabilir?

Dünyanın manyetosferini solar alevin vurması sonucunda geçmişte yaşanmış olan bu olay fazlasıyla ilgi çekmişti. Olayın gerçekleştiği tarihten sonra bilim adamları tarafından bunun yeniden yaşanabileceğine dair uyarılar yapılmış, dünyayı etkileyebileceğinden bahsedilmişti.

Kesin bir tarih verilmemekle birlikte ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) yaptığı açıklama ile Güneş Fırtınasının gezegenimizi yeniden ziyaret edebileceğine dair işaretler verdi. Araştırmalar hızla devam ederken NOAA fırtınadan hangi bölgelerin daha fazla etkileneceğine dair tahminlerde de bulundu. Ayrıca güneş fırtınasından tüm dünyanın etkilenebileceğinin de altı çizildi.

güneş-fırtınası Güneş Fırtınasından Dünyayı Etkileyecek! Güneş Fırtınasından Dünyayı Etkileyecek! g  ne   f  rt  nas   300x200

ABD’den ziyade Avrupa ülkelerinin bu durumun etkisinde daha çok kalacağından bahseden NOAA yetkilileri bir şeyler yapılması konusunda yetkilileri uyardı. Şayet güneş fırtınası gerçekleşirse neler olabileceğine ilişkin soruları yanıtlayan NOAA yetkilisi Bob Rutledge, ellerinde kesin bilgiler bulunmamakla birlikte birkaç veri elde ettiklerini, bunlardan bir tanesinin de enerjilerden mahrum karanlık bir gün olduğunu belirtti.

Güneş fırtınasının dünyadaki iç magnetosfere bağlı olarak gerçekleşebileceği üzerinde durulurken, fırtına sonucunda güneş akışındaki bazı parçacıkların gezegene aktarılacağının altı çizildi. Henüz ortada kesin bulgular olmadığından NOAA yetkilileri çalışmalarına devam edecekler. Böylelikle ileri tarihlerde yararlı noktaların ortaya çıkabileceği üzerinde duruluyor. Güneş Dinamikleri Gözlemevinin katkıları ile ortak bir proje sürdüren NOAA ajansının ortalama yirmi yıllık bir süreç içerisinde bir model oluşturması bekleniyor.