Bilim İnsanlarından Yapay Deri Mucizesi

Bilim İnsanlarından Yapay Deri Mucizesi Bilim İnsanlarından Yapay Deri Mucizesi Bilim İnsanlarından Yapay Deri Mucizesi ic3a7inde yac59fadc4b1c49fc4b1m deri 01

Yapay deri üzerine son yıllarda ABD başta olmak üzere pek çok ülkede nitelikli araştırmalar sonuç verdi.ABD’deki California Teknoloji Enstitüsünden (Caltech) bilim insanları ,  çıngıraklı yılanların avlarını vücut sıcaklığından algılamasını ve tespit etmesini  sağlayan hücre  mekanizmasının bir muadilini uyguladı ve bunun neticesinde sıcaklık farklılıklarına duyarlı yapay deri geliştirmeye başardı.

SENTETİK AĞAÇTAN BAŞLAYAN SÜREÇ

Bu başarının önderi Chiara Daraio. Caltech’te Profesör olan  Daraio, ilk başta laboratuvar ortamında sentetik ağaç üretmek amacıyla birtakım çalışmalar yürüttü. Bu çalışmalar sayesinde sıcaklık değişmelerine elektrikli tepki verecek bir materyal geliştirildi.

Bilim İnsanlarından Yapay Deri Mucizesi Bilim İnsanlarından Yapay Deri Mucizesi Bilim İnsanlarından Yapay Deri Mucizesi YAPAY DER   300x166

Bilim İnsanlarından Yapay Deri Mucizesi

 Bilim insanları, bunun için ısı  hissini yaratan, bitkilerde hücre duvarına yerleşik olan uzun zincirli molekül  “pektin”den yararlanma yoluna gitti. Söz konusu molekülün sıcaklığa olan yüksek düzeydeki duyarlılığından ilham alan araştırma ekibi bir  sonraki  aşamada pektini izole ederek, yalnızca su ve pektin moleküllerinden oluşan, insan  saçı hacminde  şeffaf ve esnek bir film üretti. Pektin moleküllerinin kalsiyum  iyonlarıyla gevşek bir çift sarmal oluşturacak biçimde birbirine bağlandığı  filmin ısıya uğradığında sarmalın çözülmesi ve pozitif yüklü kalsiyum  iyonlarını açığa çıkarması sağlandı.

Bunun için de yine tabiattan esinlenilme yoluna gidildi. Bu metot için çıngıraklı yılanların karanlıkta avlarını vücut  sıcaklığından bulmalarını sağlayan deri hassasiyetini oluşturan hücre  mekanizmasından esinlenildiği  bilim insanları tarafından dile getirildi.

İyonlara bağlanan çoklu metre sayesinde elektriklenmeye bağlı sıcaklık farklılıkları ve değişimleri   kayıt altına alınırken, filmin 5-49 santigrat derecede, bir santigrat  derecenin yüzde biri kadar ısı değişimlerini duyarlılıkla  bulduğu  görüldü. Bu duyarlılık eşiği   pektin sensörleri, protez uzuvlar veya yara  bantları gibi biomedikal uygulamalarda kullanılmaya uygun  hale getirirken,  Daraio ve ekibi 90 santigrat derece sıcaklığa kadar ısı hassasiyetini  koruyabilecek bir deri üreterek elektronik ve robotik alanında kullanmayı ümit ediyor.

Merakla beklenen araştırmanın sonuçları “Science Robotics” dergisinin 1 Şubat tarihli  sayısında karşımıza çıkacak.