AY, NASIL OLUŞTU ?

AY, NASIL OLUŞTU ? AY, NASIL OLUŞTU ? AY

Dünyamızın uydusu Ay pek çok gizemi içinde barındırıyor.İnsanoğlu yerküreden Ay’ın sadece tek yüzünü gözlemleyebiliyor. Ay aslında masum bir gök cismi olarak görünse de bu doğru değil. Ay’da yerküredeki gelgitlere sebep olabiliyor ve aynı zamanda uykumuzu da Ay etkiliyor. Gizem dolusu Ay’ın etkisi sadece insanoğluyla sınırlı değil. Bilim adamları hayvanların ne zaman çiftleşeceği konusunda Ay’ın etkisini yıllardır dile getiriyor.

İLK AY ZİYARETİ NE ZAMAN GERÇEKLEŞTİ ?

Dünya’ya en yakın gök cismi olmasına rağmen ilk aya çıkan kişi bunu 1969 yılında gerçekleştirdi. Günümüze kadar da sadece 12 kişi Ay’a gitti. Giden bu kişiler sayesinde Ay hakkında pek çok bilgi edindik ama Ay’ın nereden geldiği sorusu hala cevaplanmış değil.

Yıllardır Big  Ban( Büyük Patlama) olayında Ay’ın Dünya’dan koptuğu ileri sürülüyor. Peki yerküreden kopan bir parça nasıl oluyor da milyonlarca yıl Dünya’nın etrafında dönüp duruyor? Acaba Ay’ın oluşmasına neden olan başka bir patlama mı gerçekleşti ?

1600’lü yılların başında Galileo, Ay’ın da Dünya gibi ova ve dağlardan oluştuğunu iddia etmişti. Bu, aslında Dünya’nın ve Ay’ın aynı anda oluştuğu anlamına geliyordu. Bu iddiadan 200 sene sonra Charles Darwin’in oğlu George Dünya ve Ay’ın aynı anda oluşmadığını Dünya oluştuktan sonra ilk zamanlarda Dünya dönerken kopan bir parçanın Ay’ın oluşumuna sebebiyet verdiğini ileri sürdü. Hatta Pasifik Okyanusu’nun bu kopmanın neticesinde oluştuğu da iddia edildi.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ise başka bir hipotez öne sürüldü. Kimyacı Harold Urey, Ay’ın galaksinin başka bir yerinden gelerek Dünya’nın çekim merkezine girdiğini iddia etti.

Son Apollo inişinden üç yıl sonra 1975’te yeni bir hipotez daha ortaya atıldı: Dev çarpışma. Güneş sistemi 4,5 milyar yıl önce oluşurken dev kayalar uçuşuyordu. Bunlardan biri olan ve Dünya’nın onda biri büyüklüğündeki Theia Dünya’ya çarptı.

Bu çarpma neticesi Dünya’nın bir kenarı koparak uzaklaştı ve dönerek küre şeklini aldı. Böylece Ay oluştu. İşte günümüzde bilim insanları en çok bu fikre sahip çıkıyor.Ama hala akıllarda soru işaretleri de yok değil.

KAYNAK:Katie Silver – BBC Earth[ads2]