Türk Bilim Adamları Yüzümüzü Güldürüyor
Türk bilim adamları bizleri gururlandırmaya devam ediyor. Genetik bilimci olarak Ege Üniversitesi’nde görev alan Doç Dr. Hüseyin Onay süper hızlı kişi tanımlama kiti geliştirmeyi başardı. Ege Üniversitesi Teknopark’ında kendi imkanlarıyla kurduğu şirkette yine tamamen yerli ve kendi imkanlarıyla geliştirdiği ve “Süper Hızlı Dna Temelli Kişi Tanımlama Kiti” adını verdiği teknolojik bir ürün geliştirmeyi başardı. Geliştirdiği bu ürün sayesinde hızlı bir şekilde yüzde yüz güvenilir kimlik tanımlaması yapmayı başarabilecek.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde Tıbbi Genetik Anabilim Dalında öğretim üyesi olan Doç Dr. Hüseyin Onay, geliştirdiği bu kit sayesinde yaklaşık olarak 6 saat süren kişi tanımlama testini 34 dakikaya kadar indirmeyi başardı. Tamamen yerli imkanlar ile üretimi sağlanan bu kitin ithal kitlerin alınmasını engelleyerek ülke ekonomisine katkı sağlaması da öngörülüyor.
Kiti geliştiren Doç. Dr. Hüseyin Onay, yaptığı açıklamada ürettiği bu kit ile birlikte hem zamandan tasarruf sağlanacağını hem de yerli bir buluşumuz olduğunu ekledi. Genel testlerde normal şartlarda (Türkiye ve diğer standart ülkeler için) 6 saat süren bu işlemi FBI yaklaşık 2 saatte yapıyor. Eğer bu kit seri üretime geçerde kullanılmaya başlanırsa 34 dakika gibi sürede kimlik tanılama işlemi yüzde yüz olarak yapılabilecek.
Doç. Dr. Onay konuşmasına şu şekilde devam etti: “Arge işlemlerinin tam ortasındayız. Şu anda 34 dakikada bu işi yapıyoruz. Amacımız bu işi 30 dakikaya kadar düşürmek.” olduğunu belirtti.
Onay ayrıca bu testin, yüzde yüz sonuç vermesi sebebiyle üst düzey güvenlik gerektiren yerlerde de bu testin kullanılabileceğini belirtti. Yüksek miktarlı işlemlerde bankalarda, havaalanı pasaport kontrollerinde veya kozmik oda girişlerinde kullanılabileceğini de ekledi.
Şu an için ar-ge çalışmalarının sürdüğünü belirten Onay, önce 30 dakika ardından da daha kısa zamanlara düşürmenin amaçları olduğunu belirtti. Onay, bu çalışması için patent başvurusu yaptığını belirtti. Çalışmanın en geç 2-3 yıl içerisinde tamamlanmasını planladığını söyledi.
Yorumlar