NASA uzun zamandır Mars gezegenine insan göndermek için hazırlıklarını sürdürüyor. Mars için planlanan yolculukta geçecek gün sayısının 250-300 gün arasında olduğu düşünülüyor.
Nasa, Mars’a yapılacak olan yolculuk boyunca astronotların gıda, yiyecek ve diğer ihtiyaçlarının uzay aracında kaplayacağı yeri de hesaba katarak bu minimize etmek için çalışmalarını sürdüyor. Peki Nasa bu yolculuğu nasıl gerçekleştirecek? Bunun için ortaya iddaalar atılmaya devam ede dursun Nasa çalışmalarını son hız sürdürüyor. Bunun için ortaya atılan son iddaa ise Mars’a gönderilecek kişinin dondurulacağı yönünde.
Tabi bu konuda henüz net bir şey olmasa da bu olayın bilim kurgu filmlerindekine benzer bir şekilde yapılacağı konuşuluyor. Hipotermia adı verilen bir ortamda torpor adı verilen bir kapsülde uyku halinde olacağı söylentiler arasında.
Henüz hayvanlarda test edilen bu sürecin insanlarda nasıl bir tepkimeye yol açacağı henüz bilinmese de en kısa zamanda insanlar için de bu olayın gerçekleceği malum.[ads2]
Hipotermia adı verilen bu durum sonrasında beyin aktivitilerinin en aza indirgendiği fakat durmadığı ve bu sayede yaşamın devam ettiği söyleniyor.
Nasa henüz net bir açıklamada bulunmasada olayla ilgili detaylar şu şekilde.
Hipotermia durumuna girecek astronota burnunda RhinoChill isimli bir cihazla özel bileşenli bir sıvı enjekte edilecek ve bu sayede vücut torpor kapsülüne girmeye hazır hale gelecek. Yine bu sisteme göre gezegene inmeye kısa süre kala torpor ve enjekte edilen sıvının içeriği sayesinde astronot uyanma evresine geçecek. Bu sayede astronot günlerce yolculuk yapmak zorunda kalmayacak. Hem de yine bu sayede geçen günlerde ihtiyacı olanları gezegende kullanabilecek.
Nasa adını bu teknolojiyi SpaceWork isimli bir şirket gerçekleştiriyor. Fakat bu teknoloji sadece hayvanlarda denendi ve sadece teori olarak işe yarıyor.
Yorumlar