Uzay araştırmalarında bilinmezliklere tutulan ışık bazen fazlasıyla şaşırtıcı olabiliyor. Dünyanın dışındaki gezegenlerde yaşananlar, sahip oldukları özellikler yıllardır araştırma konusu olmuş durumda. Kızıl gezegen olarak bilinen Mars’ın Phobos ve Deimos adında iki uydusu bulunuyor. Güneş sistemindeki en yüksek dağa ve kanyona sahip olduğu belirlenen Mars’ın yanı sıra Plüton’da merak edilenler arasında yer alıyor. Plüton’a dair elde edilen son bilgi ise bir hayli ilginç çünkü dünyada bir benzeri yok. Plüton okyanusunun tam 100 kilometre derinliğe sahip olduğu ortaya çıktı.
Araştırmalar bundan önceki dönemlerde Plüton gezegeninin yüzeyinin buz tutmuş olduğunu göstermişti. Şimdiki sonuçlar ise bu yüzeyin altında bir okyanusun bulunduğunu hatta derinliğinin 100 kilometreden bile fazla olabileceğini gösteriyor.
Brown Üniversitesindeki araştırmacılar tarafından dile getirilen bilgi herkesi şaşırttı. Dünyada bir benzeri bulunmayan Plüton okyanusunun ilginç özellikleri daha fazla gözlem yapılmasının da önünü açmış oldu.
Suların kaynağı merak edilirken, konuyla ilgili detaylı açıklamalarda gelmeye başladı. Brandon Johnson, yaşanan bir darbe sonucunda oluşan boşluk ihtimaline dikkat çekerken diğer taraftan kraterin Plüton’un derinliklerinden su toplamaya başlamış olabileceğini belirtti. Su ise bizim bildiğimiz gibi sıvı bir yapıda değil, buzdan daha koyu bir yapıya sahip.
Cüce gezegen diye tanımlanan Plüton’da yer aldığı söylenen okyanusun derinliğinin 100 kilometreye ulaştığı hatta bundan daha fazlası olabileceği iddia ediliyor. Ayrıca tuz seviyesi oranının da yüzde 30 civarında olduğu ifade ediliyor. Dünya ile Plüton arasında bir bağ kurulduğunda ve karşılaştırma yapıldığında ortaya şöyle bir sonuç çıkıyor;
Plüton okyanusu tam 100 kilometre derinliğe ulaşırken dünyadaki en derin okyanusun derinliğinin ise yalnızca 10 kilometre olduğu biliniyor. Plüton okyanusundaki tuz oranı ise Lut Gölüyle aynı seviyede yani yüzde 30 seviyelerinde.
Yorumlar