NASA cephesinden uzay ile ilgili yapılan çalışmalara dair haberler gelmeye devam ediyor. Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi son olarak yeni bir aracı Bennu göktaşına fırlatarak gündeme geldi. Konuyla ilgili detaylar haberimizde.
Amerika’da merkezi bulunan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, taş ve kütle örneklerini toplaması için bir aracı uzaya gönderme planları yapıyordu. Çalışmalarda önemli bulgular elde etmek amacıyla göktaşlarından alınacak örnekler için bir proje oluşturulmuştu. Bu kapsamda OSIRIS-REx isimli araç geliştirildi ve Bennu göktaşına doğru fırlatılarak ilk adım başarılıyla gerçekleştirildi.
OSIRIS-REx Amerika Birleşik Devletleri’nin Florida eyaletindeki üsten fırlatıldı. Capa Canaveral adlı üste gerekli hazırlıkların yapılmasının ardından akşam saatlerinde gönderildi. Aracın Bennu göktaşına inmesi için aradan iki yıl geçmesi gerekecek. Uzun yolculuğun ardından göktaşına ulaşacak olan OSIRIS-REx’in yapılacaklar listesinde gök cisminin haritasını çıkarmak daha sonra ise taş ve kütle örneklerini toplamak yer alıyor. Çalışmalar aracın göktaşına varmasının ardından üç yıl sürecek. İşlemlerin tamamlandıktan sonra 2023’te dünyaya dönüşü gerçekleşecek.
Uzayda araştırılmayı bekleyen binlerce göktaşı bulunuyor. Ancak NASA bu konuda seçici davranarak yakın mesafedeki Bennu’yu tercih etti. Böylelikle çalışmaların tamamlanması için çok uzun bir süre beklenmesi gerekmeyecek. Her ne kadar Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA bu anlamda ilk görevine çıkmış olsa da tarihte bunun örneği mevcut. 2003 yılında Japonyalı bilim insanları göktaşı numunesi toplamayı amaçlamış, bu sebeple geliştirdikleri aracı uzaya göndermişlerdi. Ancak istenilen sonuca ulaşılamamıştı.
Gözler şimdi 1958 yılında kurulan ve o günden beri farklı projelerle gündeme gelen NASA’ya çevrildi. Zorlu görevin başarıya ulaşıp ulaşmayacağı bilinmiyor zira aracın çetin şartlarla da mücadele etmesi gerekecek. Beklentiler toplanan kütle örneklerinin dünyaya başarılı bir şekilde getirilmesi yönünde.
(Görsel temsilidir.)
Yorumlar