Yapay zekayla ilgili çalışmalara hız kesmeden devam ediliyor. İnsanlığın işine yaraması amacıyla canlı organizma kullanılmadan yapay araçlarla elde edilmeye çalışılan bu teknoloji için atılan adımlar büyük bir ilgiyle takip ediliyor.
IBM’nin bir araya getirdiği araştırma ekibi de konuyla ilgili oluşturdukları proje sayesinde yapay sinir hücresi üretmeyi başardılar. Bu büyük gelişme hem bilim hem teknoloji dünyasından geniş bir yankı uyandıracak gibi görünüyor.
Amerika Birleşik Devletleri’nin ünlü teknoloji şirketleri arasında bulunan IBM bilgisayar ve donanım, yazılım, sunucu servisleri ve hizmetleri gibi pek çok alanda faaliyet gösteriyor. Son olarak ise araştırma ekibinden güzel bir haber geldi ve güvenli olduğu söylenen yapay bir sinir hücresini geliştirdi.
Şirketin Zürih’te bulunan laboratuarında başlatılan proje kapsamında üretilen yapay nöronların organik beyinlerdeki işlevi ile ilgili çalışmalar yapıldı ve bunun için ilk örnekler olması amacıyla 500 adet üretildi. Elbette henüz yolun başında bulunan araştırmacılar bunun için alınacak çok yol olduğunun altını çiziyorlar. Konuyla ilgili verilen detaylar arasında bir nokta ise göze çarpıyor; o da nöronların düşük enerji ile dahi çalışabilmesi. Bu durum geliştirilen teknolojinin önemini ve başarısını kanıtlamaya fazlasıyla yetiyor.
ABD merkezli teknoloji şirketi IBM’nin laboratuarından çıkan sinir hücresinin Germanyum-Antimon-Tellerium elementlerinden meydana geldiği belirtilirken, optik disklerden yardım aldığının da altı çizildi. Günümüzde sürdürülen yapay zeka çalışmalarında yapay zeka dillerinden faydalanıldığını da belirtelim.
Yapay zeka denilen teknolojide ilk adımı atanlardan ikisi McCulloch ve Pitts olmuş, yapay sinir hücreleri sayesinde robotların etkinliklerini artırmayı planlamışlardı. ABD merkezli teknoloji şirketi IBM’nin geliştirdiği yapay sinir hücrelerinin de geleceğe ışık tutacağı konuşuluyor. Böylelikle taklit bilgisayar, karar alma ve duyusal bilgi yaklaşımı gibi çeşitli işlemlerin yapılabileceği belirtiliyor.
Yorumlar