Uzayda daha önce keşfedilmemiş olan şeyler yavaş yavaş gün yüzüne çıkmaya başladı. Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalar sonucunda Güneş Sisteminin dışında cüce yıldıza rastlandı.
Dünyanın dışındaki sistem gizemini koruyor ancak araştırmalarda konuyla ilgili detayların izini sürmeye devam ediyor. Bu anlamda dünyadan yaklaşık olarak 7.2 ışık yılı uzaklıkta cüce bir yıldız keşfedildi. Yıldız soğuk kahverengi olarak nitelendirildi ve yüzeyinde su bulutlarının varlığı gözlendi. Elbette bu durum güneş sisteminin dışında bir gök cisminde su bulutlarını keşfetmek gibi oldukça büyük bir öneme sahip. Cüce yıldızın yüzeyindeki su bulutları uzayda bulunan sıvıların varlığıyla ilgili detaylara ulaşılmasına yardım edecek.
Bilim insanları yıllardır uzayda başka gezegenler ile ilgili çalışmalarına ara vermeden devam ederken aralarında özellikle sıvı maddeye sahip olanlar ayrı bir önem arz ediyor zira güneş sistemi dışında böyle bir şeye denk gelmek insanlık adına tarihi notların düşülmesine yardımcı oluyor.[adsx]
Peki sözünü ettiğimiz soğuk kahverengi cüce yıldız ilk olarak ne zaman keşfedildi?
Astronomlar WISE 0855 adı verilen yıldıza ilk kez 2014 yılında denk geldiler ve bugüne dek konuyla ilgili çalışmalarını hızlandırdılar. Cüce yıldız hareket etmemesi ve nükleer füzyon yapmaması ile dikkat çekti. WISE 0855‘in bir diğer özelliği ise gazdan oluşan gezegenlerle sıcaklık yapısının benzerliği oldu.
Bugüne dek dünya dışında su bulutlarına sahip olan gezegenler Jüpiter, Mars ve Satürn olarak gösteriliyordu ancak yapılan son keşifle aralarına WISE 0855 isimli soğuk kahverengi cüce yıldızda eklendi. Yetkililer tarafından konuyla ilgili bilgilerin güvenilir olduğu açıklaması yapılırken, soğuk kahverengi cüce yıldızın yapısıyla Jüpiter’in benzerliğine dikkat çekildi. Bilim insanları uzaydaki sırları keşfetmeye çalışırken Güneş Sistemi dışında keşfedilen su bulutları da gelecekteki araştırmalar içinde sağlam bir altyapı oluşturacak.
Yorumlar