Merhaba kripto severler, yatırımcılar arasında tabii ki devlet memuru olan arkadaşlarımızda mevcut. Ülkemizde kripto para belirsizliği nedeniyle gelir beyanında bulunma konusunda ciddi düşünce ve iskonto yaşayanlar vardır. Umarım herkes ciddi paralar kazanmıştır ve bundan dolayı tedirginlik yaşıyordur.
Dünya’da yoğun bir şekilde gündemde olmasına rağmen ülkemizde Kripto Paralar hakkında hala yasal bir düzenleme getirilmemiştir. Kripto Para hala Kanuni belirsizliğini devam ettirmektedir.
Kanuni belirsizlik devam etmesi nedeniyle, devlet memurlarının Kripto Para Gelir Beyanında bulunma zorunluluğu doğal olarak yoktur. Ama Kripto Parayı Gelir beyanı olarak vermesine engel olan bir kanunda yok.[ads2]
Kripto Para ile ilgili olarak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının 13.11.2017 tarih ve 30030 sayılı değerlendirmesi şu şekilde;
“Herhangi bir resmi ya da özel kuruluş tarafından ihraç edilmeyen ve karşılığı için güvence verilmeyen bir sanal para birimi olarak bilinen Bitcoin ve benzeri kripto paralar ile ülkemizde doğrudan ilgili herhangi bir yasal düzenleme bulunmamaktadır.
Diğer taraftan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından 25 Kasım 2013 tarihinde yapılan açıklama ile, Bitcoin ve benzeri kripto paraların elektronik para olmadıkları ve bu kapsamda 6493 sayılı Kanuna tabi olmadıkları duyurulmuş bulunmaktadır”
Görüldüğü gibi belirsizlik devam etmekle birlikte BDDK tarafından Kripto Paralar “para” Vasfı taşımıyor yani para olarak kabul edilmemiştir.
Şimdi ise hep birlikte Kamu görevlilerinin mal bildiriminde bulunmasının hukuki dayanağı olan 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanununun “Bildirimlerin Konusu” başlıklı 5. maddesini inceleyelim.
“Bildirimlerin konusu
Madde 5 – Bu Kanun kapsamına giren görevlilerin kendilerine, eşlerine ve velayetleri altındaki çocuklarına ait bulunan taşınmaz malları ile görevliye yapılan aylık net ödemenin, ödeme yapılmayan görevlilerin ise, 1 inci derece Devlet Memurlarına yapılan aylık net ödemenin beş katından fazla tutarındaki her biri için ayrı olmak üzere, para, hisse senetleri ve tahviller ile altın, mücevher ve diğer taşınır malları, hakları, alacakları ve gelirleriyle bunların kaynakları, borçları ve sebepleri mal bildiriminin konusunu teşkil eder.”
şeklindedir. Kısacası arkadaşlar Devlet Memurları aylık net ödemelerinin 5 katından fazla olan parayı ve bu paranın kaynağını belirtmek zorundadır. Yukarıda da dediğim gibi Kripto Para şuan ülkemizde “para” olarak kabul edilmiyor.
Kripto para üreterek ya da al-sat yaparak ciddi paralar kazanılabilir. Resmi para (TL, Dolar, Euro vb.) birimlerinden birini kullanarak Kripto para alımı yapan kişi, ilerleyen süreçte kripto parasını bozdurma ile ciddi bir gelir elde ederse, hesabına bu ciddi miktarda geçen paranın hesabını verme konusunda ciddi sıkıntılar yaşayabilir.
Yani demek istiyorum ki siz 5 Bin TL tutarında kripto para yatırımı yaptınız, gel zaman git zaman kripto paranızın değeri inşallah 50 Bin TL oldu ve parayı hesabınıza çektiniz ve bu parayı devlete açıklayacaksınız işte burada sıkıntı yaşayabilirsiniz.
Bu yüzden Kamu Görevlileri, Kripto Para’nın Kanuni Belirsizliği devam ederken yapmış oldukları Para Yatırma-Çekme işlemlerinin dekontlarını saklamaları gerekmektedir. Her ne kadar Gelir Beyanı yapma zorunluluğunuz olmasa bile ileride kârınızı açıklamanızda sıkıntı yaşamayın.
Selametle…
Yorumlar