Google güncellemelerinden sonra Https bir hayli önem kazanmaya başladı. Google sıralamasında diğer sitelerden biraz daha önde olmanıza imkan verecek olan Https büyük siteler tarafından da artık tercih edilmeye başladı. Ancak şunu belirtmeliyim ki Https’ye geçiş yapan site sahipleri hemen üst sıralarda çıkacak diye bir şey yok. Zaten google vaatleri arasında böyle bir cümle yer almıyor, sadece rakiplerinizden biraz daha üstün olacaksınız.
Her ne olursa olsun, anlaşılan o ki google yavaştan artık Https üzerine düşmeye başlayacak ve bununla ilgili yeni güncellemeler getirecektir. O yüzden tedbiri elden bırakmayarak geçebildiğimiz en kısa sürede kullanmaya başlamak gerekmektedir.
SSL sertifikasını aldıktan sonra sitenizi Https’ye yönlendirme ihtiyacı duyacaksınız. WordPress kullanıcıları için alternatif yönlendirme şekillerini aktaracağım. Bilinmesi gereken diğer hususlardan birisi de sitenizi yönlendirdikten sonra Google Aramalarında https: olarak görünmesi biraz zaman alacaktır.
Her şeyden önce ilk olarak WordPress Admin Paneline giriyoruz. Daha Sonra Ayarlar->Genel’e tıklıyoruz. Buradan Site WordPress Adresini ve Site Adresini değiştirerek başına https://’yi ekliyoruz. Aşağıda anlattığım adımları da daha sonra uygulamaya başlıyoruz. Bunu yapmadığınız taktirde WordPress Https Sorunu yaşayacaksınız ve yönlendirme işlemleri başarılı olmayacak.
-
Https’ye Yönlendirme Yöntemi
Sitenizin ana dizininde bulunan .htaccess kodlarına ufak bir ekleme yaparak Https yönlendirmesini sağlayabilirsiniz. .Htaccess dosyasını herhangi bir metin editörü ile açtıktan sonra
[highlight]
RewriteCond %{HTTPS} off RewriteRule ^ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]
[/highlight]
Yukarıda vermiş olduğum kodu dosyaya ekliyoruz.
Bazı arkadaşların sanki kafası karıştı gibi İYİDE KARDEŞİM BU KODU neresine ekleyeceğiz cümlesini duyar gibiyim. Htaccess dosyasını açtığınızda dosya içerisinde;
[highlight]
# BEGIN WordPress <IfModule mod_rewrite.c> RewriteEngine On RewriteBase / RewriteRule ^index\.php$ - [L] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule . /index.php [L] </IfModule> # END WordPress [/highlight]
Bu şekilde bir kod göreceksiniz. Benim vermiş olduğum kodu da RewriteEngine On altına eklemeniz gerekmektedir. Hemen göstermek gerekirse benim verdiğim kodu eklediğinizde;
[highlight]
# BEGIN WordPress <IfModule mod_rewrite.c> RewriteEngine On RewriteCond %{HTTPS} off RewriteRule ^ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301] RewriteBase / RewriteRule ^index\.php$ - [L] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule . /index.php [L] </IfModule> # END WordPress [/highlight]
Htaccess içerisinde kod durumu bu şekilde olacaktır. İlk yöntemimiz hakkında söyleyeceklerim bu kadar genelde bu işlem yapıldığında wordpress https yönlendirme işlemi yapılmış oluyor ancak. Bazı arkadaşlar nedense yapamadığından dolayı hata alıyor.
Yukarıda anlattığım birinci yöntemi uygulamasına rağmen WordPress Https Sorunu almaya devam eden arkadaşlara kesin bir çözüm yolu var. Ancak yukarıda anlattığım yöntemi tam uyguladığınızda kesin olarak yönlenmesi gerekiyor.
Her neyse diyelim ki yukarıdaki yöntem işe yaramadı, gerek kullandığınız eklentilerden vs. bir işe yaramadı diyelim o zaman hemen 2. yönteme geçelim.
2. Https’ye Yönlendirme Yöntemi
Bu yöntemde kod mod yok arkadaşlar Bam Bam Bam. Bu yöntemde https yönlendirme işlemi çok ufak bir eklenti ile sağlayacağız. Wp Force SSL eklentisini indirip kurduğunuz andan itibaren siteniz otomatik olarak HTTPS’ye yönlendirilecektir. Eklenti oldukça küçüktür ve siteyi hiçbir şekilde kasmaz, performans olarak etkilemez ve sitede herhangi bir açık oluşturmaz. Bizzat benim kullandığım siteler var.
Wp Force SSL eklentisi’de dolaylı olarak Htaccess içerisine müdahale ederek yönlendirme işlemini sağlamaktadır.
Bu makalemizde de WordPress Https Sorunu yaşayan arkadaşların tüm sıkıntılarını gidermiş olduk ve başarılı bir şekilde WordPress Https Yönlendirmesi yaptık. Darısı diğerlerine…
Elinize sağlık. Ama WordPress HTTPS ayarlarını yaptıktan sonra görsellerin hiçbiri yüklenmedi. Hem Eklenti ile hemde manuel olarak yaptım ama sonuç değişmedi. "Güvenli" oluyor bağlantı ama görsellerin hiçbiri yok. Dediklerinizi yaptım ama işe yaramadı. Eklenti kaynaklı olabilir mi diye "Smush" eklentisi vardı onu kaldırdım ama yine düzelme olmadı. WP-Optimize, Yoast SEO, NextGEN Gallery gibi eklentiler var. Bunlardan kaynaklı olma ihitmali var mıdır veya başka bir öneriniz var mıdır. Teşekkürler.