Son zamanlarda artan terör olayları herkesi derinden yaraladı. Ülkeler açısından zorlu bir dönemece girilirken özellikle toplu alanlara yönelik gerçekleştirilen saldırılar önlemler üzerinde daha fazla çalışmak gerektiğini gösterdi. MIT ve Princeton’da bulunan bilim adamları bu konuyu masaya yatırdı ve havaalanlarına yönelik bir sistem geliştirdi. Bomba tespitinde kullanmak üzere seçilen Quantum teknolojisi sayesinde tehlike anında belirlenebilecek ve bu sayede kötü durumların önüne geçilebilecek.
Geçtiğimiz aylarda Brüksel Havaalanında yaşanan bomba saldırısı sonucu çok sayıda insan hayatını kaybetmişti. Yapılan saldırı toplu yerlerde denetimlerin daha sıkı olması ve tehlikeyi tespit etme konusunda ilerleme kaydedilmesi gerektiğini gösterdi. Bilim adamlarının üzerinde çalıştığı son sistem ile bomba saldırılarının önüne geçilmesi planlanıyor.
Şu an için havaalanlarında kullanılan teknolojinin adı ise Terahertz Spektrum Tarama. Ancak sistem bombaları bulma konusunda yardımcı olsa da büyük bavullar için yetersiz kalıyordu. Bu yüzden daha iyi bir teknolojiye ihtiyaç duyuluyordu. Son geliştirilen sistem olan Terahertz Lazer Teknolojisi ile büyük, küçük bavul ayrımı olmadan bomba tespiti kolaylıkla yapılabilecek.
Eski teknolojiyle bavulların denetlenmesi bazen 30 dakika sürebiliyordu. Bu da güvenlik açısından zor bir durumun ortaya çıkmasına neden oluyordu. MIT ve Princeton Bilim adamlarının geliştirdiği Quantum Lazer Teknolojisi sayesinde bu süre 100 mikro saniyeye düştü. Tek lazerle çalışan sisteme “Quantum Cascade Laser” adı verildi.
[ads1]Yeni teknolojinin havaalanlarındaki kontrol işleminde kullanılabilmesi için çoğaltılması ve bir soğutma ünitesiyle beraber tarama sistemine eklenmesi yeterli olacak. Sistem küçük bir üniteden oluşuyor ve bu sayede ölüm riskinin azaltılması hedefleniyor.
Önümüzdeki yıllarda kullanılabilmesi açısından büyük bir gelişme olarak nitelendirilen lazer sistem havaalanları için büyük kolaylık sağlayacak. Aynı zamanda güvenlik açısından da insanlara rahat bir nefes aldıracak.
Yorumlar