Türkiye’de çok büyük boyutlarda bir güneş enerji santrali kurulması planlanıyor. Proje yeri için Konya Karapınar seçilirken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak konuyla ilgili bilgileri paylaştı.
Teknoloji ve bilim ilerledikçe ülkelerin projeleri de hızlanıyor. Türkiye’de atılacak adımlar planlanırken bunun son örneği güneş enerji santrali oldu. Bakan Berat Albayrak projeye dair detaylar hakkında bir açıklama yaptı.
Santralin yapılması için yer olarak Konya’nın Karapınar ilçesi seçildi. Yapılan açıklamada büyük bir güneş enerji santrali kurulmasının planlandığı ve 1000 megawatt gücünde olacağı belirtildi. Santralin kurulması ile enerji alanında büyük bir adım atılacağının altı çizildi.
Konya Karapınar’da kurulacak olan güneş enerji santrali iki bin hektarlık büyük bir alan üzerine inşa edilecek ve yapımına 1 milyar dolardan daha fazla bütçe ayrılacak. Bu rakamın dışında bir de 300 milyon dolar fabrika yatırımı için harcanacak.
Güneş enerji santrali için bir ihale yapılacak. Tarih olarak ise Aralık ayı verildi. Yapımı tamamlandıktan sonra ise santralin saatte 1.7 milyar KW elektrik üreteceği düşünülüyor. Ayrıca 600 binden fazla konut bu santral sayesinde elektrik ihtiyacını karşılayabilecek.
Haberin başında belirttiğimiz gibi teknoloji alanında yaşanan gelişmeler ülkelerin mevcut durumunu da ileriye taşıyor. Güneş enerji santralinin yapımı ile beraber ülkemizdeki yerli üretim alanında da bir ilk yaşanacak. İhalenin ise açık eksiltme usulüyle yapılması planlanıyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak yaptığı açıklamada yerli kömür enerjisi ve rüzgar enerjisi konularına da değinerek, daha sonraki projelerin bu alanlarda gerçekleşeceğini belirtti.
Güneş enerji santralinin ihalesi tamamlandıktan sonra bazı şartlar öne sürülecek. Bunlar arasında yüzde seksen yerli mühendis bulunuyor. Ayrıca fabrikanın kurulum aşamasında ise 700, işletme sürecinde 350 ve ar-ge çalışmaları içinde 100 mühendisin istihdam edilmesi bekleniyor.
Yorumlar