Veri boyutlarının gelişen teknoloji ile birlikte artış göstermesinin ardından birçok teknolojik cihaz yüksek depolama alanıyla üretilmeye başlandı. Yapılan tüm depolama alanı çalışması yine de bazı alanlarda yetersiz kalıyor. Bu soruna karşı üretilen bulut tabanlı veri depolama araçları oldukça sık şekilde kullanılmaya başlandı. Bu ürünlerden Dropbox, OneDrive ve Google Drive gibi dev teknoloji şirketlerinin de ürünleri bulunuyor. Bu yazıda Dropbox hakkında ayrıntılı bilgi vereceğiz.
Dropbox Nedir?
Dosyaların sanal ortamda depolanmasını sağlayan bu hizmet hem depolama alanından kar etmeyi hem de istenilen yerde istenilen cihazdan ulaşabilmeyi ağlıyor. İnternete bağlı olma şartı ile Dropbox uygulamasına bağlanabileceğiniz cihazların listesi şöyledir;
- IOS
- Android
- BlackBerry
- Windows Phone
- Tüm bilgisayarlar
Tüm bu cihazlara bağlanabilen bulut tabanlı depolama uygulamasında ödenecek belirli bir miktar karşılığı Dropbox depolama alanı genişletilebiliyor.
Dropbox Ne İşe Yarar?
İlk amacı depolama alanı kısıtlı olan kişiler için bulut depolama imkanı sunmak olan uygulama zaman içerisinde kendisini geliştirerek faydası birçok alana ulaştı. Dropbox kullanarak yapabilecekleriniz şöyledir;
- Bir dosyayı Dropbox hesabınıza yükleyerek cihazınız yanınızda olmasa bile herhangi bir cihazdan Dropbox hesabı açmak yolu ile dosyalarınıza ulaşabilirsiniz.
- DVD, CD yada USB bellek kullanımında öldürücü vuruşu yaparak hiçbir fiziksel depolama ürünü taşımanıza gerek kalmaz.
- Hafızası dolu olan telefonlarınızdaki fotoğraf ve belgeleri bulut depolama alanınıza yükleyebilirsiniz.
- Photoshop dosyalarını ön izleme yapabilir, arkadaşlarınızla ortak bir çalışmayı bulut depolama alanı sayesinde gerçekleştirebilirsiniz.
Dropbox Nasıl Kullanılır?
Masaüstü kullanıcıları Dropbox resmi sayfasına girerek programı, mobil kullanıcılar da uygulama mağazasına girerek uygulamayı indirebilirler. Daha sonrasında Dropbox oturum açmak seçeneğine tıklayarak hesabınıza dosya ve verilerinizi aktarabilirsiniz.
Uygulamanın dezavantajları ise ücretli depolama alanı alınması fiziksel depolama alanlarından daha pahalıya geliyor olmasıdır. Diğer bir olumsuz yönü telefonda Dropbox tek depolama alanı seçilmesi durumunda eşitleme yaparken dosyaların karışmasına neden olabiliyor. Bundan dolayı tek depolama uygulaması olarak kullanmak yerine sadece önemli dosyaların saklanmasında kullanmak daha faydalı olur. Uygulama çevrimdışı olarak eşitleme sağlamadığı için sadece internete bağlı olunan durumda eşitleme sağlayacağı bilinmesi gerekir. Ayrıca cihazınıza bulaşan virüsler Dropbox üzerinde bir virüs kontrolünden geçmeden bulut hesabınıza da geçiyor.[ads2]
Yorumlar