ASELSAN ‘Uzay’da Yerini Aldı!

ASELSAN 'Uzay'da Yerini Aldı! ASELSAN ‘Uzay’da Yerini Aldı! 6a00d8341cea1453ef00e54f5a55898833 800wi

Ülkemiz için önemli kuruluşlardan biri olan ASELSAN uzay araştırmalarına yönelik çalışmalarını hızlandırdı. Japonya ile sağlanan anlaşma doğrultusunda ASELSAN mikrodalga modülleri ISS’ye gönderildi.

Aselsan 1975 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerinin haberleşme cihazı ihtiyaçlarının giderilmesi için kurulmuştu. Daha sonra kendisini sürekli olarak geliştiren kuruluş günümüzde önemli bir yer edindi.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin uydu haberleşmesini daha ileri bir seviyeye taşımak amacıyla geçtiğimiz günlerde bir adım atıldı. 9 Aralık’ta gerçekleşen ve Japonya’dan fırlatılan bir araç ile ASELSAN mikrodalga modülleri ISS’ye gönderildi. Oluşturulan plan doğrultusunda modüllerin bir sene ISS’de kalmasının ardından Nisan 2018’de dünyaya geri getirilmesi amaçlanıyor.

Takvimler 8 Ekim’i gösterdiğinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile Japonya Uzay Politikalarından Sorumlu Devlet Bakanı Yosuke Tsuruho arasında bir görüşme gerçekleşmişti. Görüşmede yetkililer fikir alışverişinde bulunmuş, Japonya ve Türkiye arasında bir işbirliği protokolü imzalanmıştı. Protokolün amacı gelecek için planlanan projelere yönelikti.

aselsan-dan-27-9-milyon-dolarlik-sozlesme-7914066 ASELSAN 'Uzay'da Yerini Aldı! ASELSAN ‘Uzay’da Yerini Aldı! aselsan dan 27 9 milyon dolarlik sozlesme 7914066 e1481721049243

Daha sonra bu anlaşmanın devamı olarak ASELSAN tarafından geliştirilen ürünlerin ISS’de test edilebilmesi için bir uzlaşma sağlanmıştı. Görüşülen nokta ise İstanbul Teknik üniversitesince geliştirilen küp uydunun ISS’den uzay yörüngesine yerleştirilmesiydi.

ASELSAN RF- Birimi dünyaya geri döndükten sonra yapılan testler sonucunda uzay ortamına maruz kalan modüller üzerinde ne gibi etkilerin oluştuğu gözlemlenebilecek. Böylelikle yapılan çalışmalar için yeni bilgiler edinilecek.

ASELSAN RF- Biriminin içerisinde yer alan üç alt modül ise şu şekilde: Ka Bant Katı Hal Güç Yükselteç (SSPA) modülü, X-Bant Düşük Gürültülü Yükselteç (LNA) ve bu modüllerin yerleştirildiği bir mekanik kutu.

Japonya ve Türkiye arasında sağlanan anlaşma gelecek içinde önemli bir adım olarak değerlendirilebilir. Elektronik, Savunma ve Yazılım alanında başarılı projeler gerçekleştiren ASELSAN’ın uzay çalışmalarının sonuçları da merakla takip ediliyor.

 

Kaynak:Ntv.com.tr[ads2]