Beş yıl önce Japonya‘da gerçekleşen deprem sonucunda sızıntıların yaşandığı Fukushima Nükleer Santrali ile ilgili yeni haberler var.
Japonya Töhoku depremi, nükleer santralin zarar görmesine, sızıntıların meydana gelmesine neden olmuştu. Radyoaktif maddelerin atmosfere yayılması ağır sonuçlar ortaya çıkarmıştı. 7.seviyede tehlike arz ettiği bildirilen kazanın ardından 2 ölüm, 37’si fiziksel 3 tanesi de radyasyon patlaması olmak üzere 40 yaralanma meydana gelmişti. Söz konusu kazanın şiddeti öyle büyüktü ki, 1986’da Ukrayna’da yaşanan Çernobil faciasından sonra ikinci en büyük kaza olarak nitelendirilmişti.
Etkisinin Pasifik Okyanusunu kapsadığı söylersek tehlikenin büyüklüğü zaten ortaya çıkıyor. Günümüzde bölgedeki canlıların yaşamı da bu sebeple tehlike altında bulunuyor. Bilim insanları değişen zorlu hava şartları nedeniyle okyanusa yayılan radyasyon miktarını ölçemediklerini söylüyorlar.
Kötü gidişata dur demek isteyen Amerika ve Japonya ortak çalışmaya karar vermişti. Nükleer santraldeki sızıntılar için önlem almaya çalışan iki ülkenin çabaları devam ediyor. Bunun için Fukushima Nükleer Santralinin son durumu Japonya’daki Goldschmidt Konferansında masaya yatırıldı. Gelecekte ortaya çıkabilecek durumlar hakkında genel bir değerlendirme yapıldı ve ülkelerin izlemesi gereken yol hakkında bilgi verildi.[asd1]
Toplantıda öne çıkan konular arasında aradan geçen beş yılın ardından kıyı şeridinde belirlenen radyasyon miktarının bu yılın sonuna dek en yüksek seviyeye çıkmasının beklenmesi yer aldı. Uzmanlar çevre sağlığı için santral ile ilgili araştırmaların son derece önemli olduğunu söylüyor. Bilim insanlarından gelen açıklamalar ise, radyasyon seviyesinin insanlar için tehlike içerecek seviyeye ulaşmadığını gösteriyor.
Amerika ve Japonya işbirliğinin önemi de burada ortaya çıkıyor. Fukushima Nükleer Santralinin deprem sonrası yaşadığı sızıntı sorununu ve gelecekteki radyasyon seviyesinin durumunu birlikte araştırmaya karar veren iki ülke, aynı zamanda gereken tüm tedbirleri de alma yoluna gidecekler.
Yorumlar