İnternet alanında popüler isimlerden arasında yer alan Youtube ile Kuzey Kore arasında yasak rüzgarlar esiyor. Dünyanın en gizemli ülkelerinden biri olarak gösterilen Kuzey Kore popüler video paylaşım sitesinden engel yedi. Peki, ama neden?
15 Şubat 2005’te kurulan Kaliforniya merkezli video barındırma sitesi Youtube 2006 yılında Google tarafından satın alınarak yoluna devam etti. Halihazırda bu şekilde hizmet vermeye devam eden site sahip olduğu özellikler ile kimi zaman eleştirilere maruz kalırken kimi zamanda beğeni kazanıyor. Youtube son olarak Kuzey Kore haberiyle gündeme geldi.
Kuzey Kore’nin Youtube üzerinde yer alan propaganda kanalı kapatıldı. Neden olarak ise Youtube’un ülkeye para ödemek istemediği gösterildi.
Youtube, site üzerinde video paylaşımı yapan kullanıcılar belli bir izlenme oranına ulaştığı takdirde reklam gelirlerinden bir pay ödüyor. Bu durum Kuzey Kore içinde geçerli olunca sitenin yasaklama kararını aldığı iddia edildi.
İnternet kullanımı dünya genelinde hızla artmaya devam ederken bu Kuzey Kore için geçerli sayılmıyor. Zira ülkede yaşayan 25 milyon kişi internetin ne olduğunu dahi bilmiyor.
2010 yılı itibariyle geniş bant kullanmaya başlayan ülke interneti yalnızca bazı kesimler için sundu. Yabancılar, uluslararası kuruluşlar ve devlet dairelerinin internet kullanmasına izin verildi. Aradan belli bir süre geçtikten sonra ülkedeki öncü üniversitelerde bu hakka sahip oldu.[ads2]
Kuzey Kore hakkında öğrenilen bir diğer önemli detayda ülke içerisinde yalnızca 28 web sitesinin hizmet verdiği oldu.
Komünist tek parti rejimi ile yönetilen Kuzey Kore’nin şu anki lideri Kim Jong-un. Ekilebilir yüzde yirmi alana sahip olan ülke 1.19 milyonluk ordu nüfusuna sahip. Bu da dünyanın en büyük dördüncü ordusu anlamına geliyor. Dışa kapalı şekilde varlığını sürdüren ülke hakkında çıkan tüm haberler ilgiyle takip ediliyor.
Kaynak:Ntv.com.tr
Yorumlar