Windows işletim sistemine sahip olan bilgisayarlarda kullanıcılar kendilerine göre ekran parlaklık ayarını ayarlayabiliyorlar. Ancak Windows 10 ekran parlaklık ayarları kişiselleştirdikten bir süre sonra varsayılan ayarlara dönme gibi bir problem yaşatıyor. Henüz Microsoft tarafından bir güncellenme yayınlanmadığı için sorunun çözümüne yönelik bir kaç işlem yapmanız gerekiyor.
Ekran Parlaklık Ayarı Hatasını Düzeltmek
Yapmanız gereken ilk işlem ekranda bulunan görev çubuğunun arama kutusuna ‘’Regedit’’ aratın. Daha sonrasında şu işlemler ile devam edin;
- Açılan Regedit penceresi sonrasında CTRL + F tuşlarına basarak gelen arama kutusuna ‘’FeatureTestControl’’ yazın ve sonrakini bul butonuna tıklayın.
- Gelen liste üzerindeki aratma yaptığınız komut dosyasının üzerine gelip sağ tık yaparak değiştir butonuna basın,
- Açılan girdi penceresindeki taban yazılı alandaki seçeneklerden ‘’Onaltılık’’ olanı seçin ve değer verisi olarak ‘’ffff’’ yani 4 tane küçük ‘’f’’ harfini girin ve tamam tuşuna tıklayın,
- Yapılan işlemlerin etkin olabilmesi için bilgisayarınızı yeniden başlatın ve açıldığında Windows 10 ekran parlaklık ayarlarının yaptığınız kişiselleştirme olarak kaldığını görebilirsiniz.
Regedit üzerinden yapılan işlemler yeni bir Windows güncellemesi gelene kadar etkin olur. Firma tarafından bu sorun üzerine hazırlanan çözüm yeni güncelleme ile geleceği için güncelleme sonrasında bu işlemi tekrarlamanıza gerek bulunmuyor.
Ekran Parlaklık Hatası Hangi Bilgisayarlarda Neden Görülür?
Bu sorunu yaşayan kullanıcılar genellikle bilgisayarlarında daha önceden farklı bir Windows sürümü kullanan kişiler olarak belirlendi. Yani yeni alınan bilgisayar üzerinde Windows 10 işletim sistemi zaten kurulu olacağı için yeni bilgisayarlarda bu problem yaşanmaz. Ancak ikinci el bilgisayarlarda şu nedenler parlaklık ayarlarının varsayılana dönmesine neden oluyor;
- Windows 10 kurulumu yapılırken format atarak yada diğer işletim sistemini komple kaldırarak değil de diğerin kuruluyken yeni işletim sistemini kurmak ekran parlaklığı ayarlanmıyor sorunu yaşamanıza neden olur.[ads2]
- Ekran parlaklığını varsayılan ayarlara çeviren bir diğer neden ise oyunlarda ayarlanan oyun içi ekran ayarları oluyor. Bazı durumlarda oyundan doğru bir şekilde çıkılmadığında yada aniden oyun zorlama ile kapatıldığında ekran ayarlarında bir bozulma yaşanır ve bilgisayarınız bu durumu ekran ayarlarını varsayılan ayarlara çevirerek çözmeye çalışır.
Genel olarak sonradan Windows 10 yüklenen bilgisayarlarda görülen Windows 10 ekran parlaklık hatası sorunu yapılan Regedit işlemi ile son bulur.
Yorumlar