PASAPORTLAR DA TEKNOLOJİYE YENİK DÜŞMEK ÜZERE…

PASAPORTLAR DA TEKNOLOJİYE YENİK DÜŞMEK ÜZERE... PASAPORTLAR DA TEKNOLOJİYE YENİK DÜŞMEK ÜZERE… pasaporttt

Bazen pasaport taşımak bile insanlara zor gelebiliyor. Yakın zamanda pasaport taşıma dönemi de tarihe karışacağa benziyor. Bu dev adım ilk önce Avustralya’da atılacak. Son yıllarda teknoloji alanında yaptığı atılımlarla dikkat çeken Avustralya’da 2020 senesinden itibaren yurt dışı pasaportlara ihtiyaç duyulmayabilir.

Ülkedeki yetkililerin belirttiğine göre  standart ID kartlarını, yüzleri, gözleri (iris) ve/veya parmak izlerini algılayan biyometrik teknoloji ile pasaport tarih olacak. Şayet pilot uygulamada herhangi bir sorun yaşanmazsa Avustralya’ya giden turistler normal bir Avustralya vatandaşı gibi hava alanında durmadan yürüyerek çıkabilecek.Asıl gaye 2019-20 yılları arasında giriş noktalarının yüzde 90’ını insansız elektronik istasyonlar ile donatmak. Avustralya böylece insan etkisini sonuna kadar azaltmayı düşünüyor.

Kesintisiz Yolcu (Seamless Traveler) sistemi, hava limanı işlevlerini daha süratli yapmak adına  4 yıllık süre ile 94 milyon dolar bütçeye sahip duruyor. Şimdiye kadar Avustralya’da yaklaşık 10 yıldır otomatik pasaport tanıma sistemi kullanılıyor. Bu uygulamayla 38 milyon kişi hizmeti kullandı. İşte yeni sistem ile beraber bu istasyonlar tarihe karışacağa benziyor.Avustralya’da haziran ayından itibaren Canbera Hava Alanı’ndan başlayarak söz konusu sisteme geçiş yapacak.

İLK PİLOT UYGULAMA 4 YIL İZLENECEK

Biyometrik teknolojisi büyük adımlar atmış olsa da halen harika değil ve tartışmalı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Diğer yandan sistem, mahremiyet savunucuları tarafından ciddi ahlaksal bir  sorusunu da beraberinde getiriyor. Hali hazırdaki kullanımların ırklara karşı ön yargılara sahip olduğu iddia ediliyor. Bütün bir ülkenin göç sistemi için biyometrik teknolojisini kullanması, pek çok farklı tartışmayı başlatmakta. Ama teknolojinin ucuzlaması ile beraber daha fazla kullanılmaya başlanacağı ve daha fazla alanda karşımıza çıkacağı mutlak görünüyor.

Bu teknolojinin kullanılmasının sonuçlarının neticelerinin ne olacağını görmek için ise 4 yıl daha beklememiz gerekecek. [ads2]