Bilgisayar kullanıcılarının en çok karşılaştığı hatalardan birisi mavi ekran hatasıdır. Bu hatayla her bilgisayar kullanıcısı en az bir kere karşılaşmıştır. Bu hatanın birçok sebebi olabilir. Hatayı bulmak için hata kodunu kullanabileceğiniz gibi bazı belli başlı sorunları denetleyebilirsiniz.
Mavi ekran hataları genel anlamda hatanın kaynağını göstermezler. Bu nedenle hatanın kaynağını bulabilmek için bilgi sahibi olmalısınız.
Mavi Ekran Hatalarının Nedenleri
Mavi ekran hatalarının nedenleri tespit edebilmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.
- Son zamanlarda sistemde bir değişiklik yaptınız mı?Bu genelde sürücü de yapılan bir güncelleme olabilir. Veya sistem güncellemesi olabilir. Antivrüs veya firewall gibi sisteme entegre olan bir yapıda yazılım kurulmuş olabilir. Yada yeni bir donanım eklenmiş olabilir.
- Bilgisayarınızın donanımını kontrol ettiniz mi?Bilgisayarınızın için açıp ram, sabit disk, ekran kartı gibi bileşenleri kontrol ediniz. Yada bilgisayarınızın içindeki bir kablodan kaynaklı sorun olabilir. Bu nedenle kabloları kontrol ediniz ve tekrar sabitleyiniz.
- Bilgisayarınızın ısınma sorunu varmı?Bilgisayarınız ısınıyor mu? Bunu kontrol etmelisiniz. Eğer bilgisayarınız aşırı ısınıyorsa bu da mavi ekran hatasına sebep olabilir. Bırakın mavi ekran hatasını bilgisayarınıza zarar verebilir.
- Raminiz çalışıyor mu?Ram sorunu en çok karşılaşılan sorunlardan biridir. Yani raminizde problem var ise ya başlangıç ekranında siyah ekranda bip sesi ile açılmaz. Ya da bilgisayarınız çalışırken bir anda mavi ekrana düşer. Birden fazla raminiz var ise tek tek çıkarıp slotları değiştirerek deneyebilirsiniz.
5. Harddiskinizde problem olabilir.
Harddiskinizde problem olabilir. Genelde okuma sorunlarında bu gibi durumlar ortaya çıkabiliyor. Basit bir checkdisk testi ile sorun olup olmadığını anlayabilirsiniz. Bunun için Başlat-Çalıştır-chkdsk /r yazıyoruz ve entere basıyoruz. Gelen ekrandan E tuşuna basarak devam ediyor. Bilgisayarınız yeniden başladığında sistem harddisk taraması yapacaktır.
Yorumlar