Hindistan yazılım alanında öne çıkan bir ülke olarak bilinir. Nüfusu 1 milyarı geçen Hindistan’da bilim insanları yeniliklere imza atmayı sürdürüyor.
Uzakdoğu ülkeleri arasında bütçesinden bilime ve araştırmaya en çok para harcayan ülkelerden olan Hindistan’da şimdi de güneş enerjisi alanında yapılan yatırımlar konuşuluyor.
Dev bir ülke olan Hindistan hala güç gereksinimleri için fosil yakıtlarını kullanıyor. Ama bu durumdan kurtulmak isteyen Hindistan’ın yeni amacı yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek. Dünya’daki en kalabalık 2.ülke olan Hindistan’da enerji büyük problem.
HİNDİSTAN’DA GÜÇ İSTASYONLARI
Madurai’den 95 kilometre uzakta olan Kamuthi, tek bir yerde dünyanın en büyük güneş güç istasyonuna ev sahipliği yapıyor. 11 kilometrelik bir alanda kurulan güç istasyonunda 149 bin evin ihtiyacını hemen karşılayabilecek bir enerji arzı hakim. Tesis Güneş enerjisi ile çalışıyor.
Bu dev tesis 7 aylık gibi kısa bir süre içinde tamamlanmış. Bu da Hindistan’ın yenilenebilir enerjiye ne kadar büyük önem verdiğini açıkça gösteriyor.
ABD’DEKİ RAKİBİNİ ÇOKTAN GEÇTİ
Mukayese için söyleyelim, dünyanın bundan önceki en büyük güneş istasyonu olan Kaliforniya’daki, Topaz Güneş Tarlası’nın kapasitesi 550 MW idi ve yapımı 24 aydan fazla sürmüştü.
Hindistan’daki güneş tesisinin değeri isi 840 MW olarak biliniyor.
[ads2]
Kamuthi tesisinin tamamlanması için Adani Grubu tarafınca 679 milyon dolar yatırım yapıldı. Tesis 2,5 milyon güneş modülü yer ediniyor.
Tehlikeli yaşanan seneler belgeselinin (National Geographic) David Letterman tarafınca sunulan son kısmınde, Hindistan’ın evlerin ve endüstri merkezlerinin enerji ihtiyacının karşılanmasında hâlâ kömürden faydalandığı anlatılmıştı. Ancak seneler boyunca, ülke yenilenmeyen güç kaynaklarından agresif bir şekilde uzaklaşmaya çalışıyor.
Geçen senenin sonlarına doğru, Hindistan’ın Başbakanı olan Narendra Modi Paris COP21 iklim zirvesinde 120’den fazla ülkenin katıldığı bir uluslar arası güneş birliğini ortaya koydu. Modi, yenilenebilir enerjide büyük oynayacaklarını açıkladı. Hindistan, 2030 yılına kadar fosil yakıtlarına olan bağımlılığı azaltmayı hedefliyor.
Yorumlar