Bilgisayarda BIOS Nasıl Sıfırlanır

Bios sıfırlama ne işe yarar Bilgisayarda BIOS Nasıl Sıfırlanır Bilgisayarda BIOS Nasıl Sıfırlanır bios sifirlama

Bilgisayar kullanıcıları bazen yaşadıkları problemlere karşı ne yapsalar çözüm yolu bulamazlar. Hatta sistemsel olarak bazı problemler yaşamaları durumunda format atma gibi radikal çözümler deneseler dahi sorunları ortadan kalkmaz. Bu durumlarda bazı kişiler bilgisayarlarını değiştirirken bu imkana sahip olmayan kişiler BIOS sıfırlama ile problemlerini ortadan kaldırırlar.

BIOS Nedir?

Bilgisayarlarda bulunan anakartların üzerine yerleştirilmiş EPROM adı ile bilinen çip teknolojisine BIOS denir. Bu çip anakartı üreten firma tarafından özel olarak yükleme yapılmış bir yazılıma sahip olarak gelir. Bilgisayarınızı açtığınız zaman tüm donanımın adres ile listeleme işlemlerini BIOS yapar. Bundan dolayı birçok ayara buradan ulaşılmak mümkün oluyor. BIOS üzerinde yaşanan problemler anakartın çalışmamasına neden olacağından dolayı tüm sisteme format atılsa dahi sorun devam eder. Bu gibi durumlarda genellikle BIOS ayarlarını fabrika ayarlarına döndürme işlemi yapılır.

BIOS Sıfırlama İşlemi Nasıl Yapılır?

BIOS sıfırlama işlemini yapmak için sırasıyla şu adımları takip etmeniz gerekiyor;

  • Bilgisayarın tüm enerjisini kesmek için fişten çekin ve bilgisayarın iyice kapandığına emin olun,
  • Daha sonra bilgisayar kapağını açarak BIOS ‘u bulun,
  • BIOS pili saat piline benzer bu yüzden bulmakta zorluk yaşamayacaksınız.
  • BIOS pilinin yanında Cmos Clear jumper bulunuyor ve genellikle kırmızı olarak karşımıza çıkar.
  • Bu jumper ‘ı temizleme konumuna geçirin yani yandaki pine geçirmeniz yeterli olacaktır.
  • Bu işlemi yaptıktan sonra bilgisayarınızın fişini takarak çalıştırın
  • Bilgisayarın tümden açılmasını beklemenize gerek yok bundan dolayı fanlar çalıştıktan ortalama 15 saniye sonra tekrar bilgisayarın fişini çekin.
  • Daha önce değiştirdiğiniz jumper konumunu eski haline getirin.[ads2]

BIOS Cmos Clear Bilgisayarda BIOS Nasıl Sıfırlanır Bilgisayarda BIOS Nasıl Sıfırlanır cmos clear 1024x812

Gerekli olan bu işlemleri yaptıktan sonra bilgisayarınız açılırken F2 tuşuna yada Delete tuşuna basın böylelikle BIOS sistemine girmiş olacaksınız. Daha sonrasında ise ayarlardan Load Defaults seçimini yapıp eski ayarların yüklenmesini bekleyin. Yapacağınız bu işlem sonrasında BIOS sıfırlama işlemi bitmiş olacaktır. Ancak burada bilmeniz gereken en önemli nokta BIOS sıfırlandıktan sonra tarih ve saate kadar tüm ayarlarınız silinmiş olarak gelir. Yani bilgisayarı ilk alıp açılışını yaptığınız gibi olur bundan dolayı tüm ayarlarınızı baştan yapmanız gerekeceğini unutmayın. Son olarak da tabi ki bu işlemleri yapmadan önce bilgisayarınızda bulunan önemli dosya, resim ve video gibi dokümanların harici bir belleğe yedeklemesini yapın.