Uzun bir aradan sonra yeniden merhaba arkadaşlar, bugün birçok arkadaşımızın tüm modemlerde port açma yöntemi konu başlığı altında uğraştığı halde yapamadığı ya da tam olarak ne yapacağını bilmediği için başaramadığı bir konuya değineceğiz.
Öncelikle özellikle bir modemi ele alıp sizlere anlatım yapmayacağım ben size genel olarak bir kavram sunacağım siz bu kavramdan yola çıkarak hemen hemen tüm modemlerde rahatça istediğiniz portu açabileceksiniz. Öncelikle tüm modemlerde port açma yönteminde bilmemiz gereken modemlerin Yönetici arayüzlerine giriş paneli olduğu ve bu panelin modemden modele değişebileceğidir. Elimizdeki modemin Yönetici arayüzünü öğrenmek için
1) İnternet ortamından modemin tam modeli ile arattığımızda kesinlikle bulacağız.
2) Modemin üzerinde alt ve arka kısmında yazabilir.
Arayüz giriş adresimizi bulduğumuzu varsayalım bu arayüz adresi Örnek olarak 192.168.0.1 olsun. Herhangi bir tarayıcından (Google Chrome, Firefox, internet explorer vs.) adresimizi yazarak giriş yaptık. Bizden kullanıcı adı ve şifre isteyecektir. Eğer daha önce değiştirmediyseniz bunlar standarttır. Yine
1) İnternet ortamında modem markası ve modeli ile kullanıcı adı ve şifresi kolayca öğrenilebilir.
2) Düşük ihtimal de olsa modem üzerinde yazma olasılığı vardır.
Yönetici paneline gerekli kullanıcı adı ve şifreyi yazdıktan sonra Yönetici yani ‘Admnin’ panelimize giriş yapmış bulunmaktayız. Şimdi bu kısım çok karışık gelecektir sizlere. İnternetten arayarak tek tek modeme göre bulabilirsiniz. Ancak ben sizlere Tüm modelemlerde port açma yöntemini anlatacağım, Port açma denildiğinde ilk olarak gelen tüm menulerin içerisinde ‘Port’ ya da ‘Port Yönlendirmesi‘ sekmesini (menusunu) arıyoruz. Genel Olarak ‘NAT’ sekmesinin altında yer almaktadır. Bu kısmı bulduktan sonra olan olaylar hemen hemen standarttır. Girdiğimiz yerden hemen ‘yeni oluştur’, ‘Ekle’ gibi benzer kelimelerle buton göreceksiniz. Tıklayarak yeni bir port açma işlemi oluşturacağız. Bize ilk olarak bu portun adı ne olsun diye soracaktır. Porta herhangi bir isim verebilirsiniz. Daha sonra port açmak için IP adresi isteyecektir. Burası önemli bir kısımdır.
Bazı modemlerde bu IP kısmına modemin Yönetici (Admin) Panel adresini girerek açabilirken bazı modemlerde bilgisayarınızın IP adresini girmeniz gerekebilir. İsterseniz siz ikisini de farklı kural oluşturup yazabilirsiniz. Bilgisayarımızın ip adresini ise Başalat menusunden çalıştır sekmentini bulduktan sonra ‘cmd’ yazıyor ve Enter’lıyoruz. Karşımıza siyah arka plan beyaz yazılı bir menu açılacaktır.(yukarıdaki resim).Buraya ‘ipconfig’ yazıyoruz ve Enter’lıyoruz daha sonra karşımıza bir sürü yazı gelecektir. Biz yazıların içerisinden IPv4 Address yazan kısmın karşısındaki değerlere bakıyoruz örn. 192.168.1.4 gibi. Bu bizin bilgisayarımızın IP adresidir. Bu yöntem en kolay port açma yöntemidir.
Şimdi tekrar konuya dönelim. Ekle dedikten sonra Portumuza bir isim verdik. ‘Bilgedefteri’ olsun bu isim. Daha sonra IP adresi kısmına modem Yönetici Panelinin adresini yazalım 192.168.0.1 modem adresini örnek olarak vermiştik. Daha sonra ya Başlangıç Portu Bitiş Portu Şeklinde yazar ya da TCP Başlangıc TCP bitiş diye yazar. Ne yazdığı farketmez biz buraya açacağımız Port değerlerini yazalım örneğim 1881 yazalım her kutucuğa. Daha sonra kayıt edelim. İşimizi sağlama almak açısından. Bir kez daha ekle diyerek yine bir port adı yazalım yine aynı port değerlerini girelim ancak bu sefer IP kısmına bilgisayarımızın IP adresini yazıp kaydedelim. Bu işlemler hemen hemen tüm modemlerde geçerlidir arkadaşlar.
Takıldığınız yer ve konu olursa lütfen yorum olarak bildiriniz.
Yorumlar