Bilişim Suçları Nedir? -1-

Bilişim Suçları Nedir? -1- Bilişim Suçları Nedir? -1- SurfaceKatanaHome 8 ContentPlacementPanel 1 V2

İnternet ortamında yapılabilenlerin sayısı arttıkça ve teknoloji geliştikçe ortaya hem iyi hem de kötü sonuçlar çıkabiliyor. Bunlara bir örnek online fatura yatırma olurken diğeri siber saldırıyı içerebiliyor. Devletlerarasında krize neden olan siber saldırı ve bilişim suçlarına dair bazı bilgileri bu yazımızda sizin için bir araya getirdik.

Kısa bir tanım yaparak başlayalım: bilişim suçları bir bilgisayar ve bilgisayar ağının kullanılması sonucunda işlenen suçlar anlamına geliyor. Kullanıcılara ait şifrelerin çalınmasından telif hakkı ihlallerine kadar pek çok konu bu başlığın içine giriyor.

Kötü niyetli kişilerin düzenlediği saldırılar hem bireyleri hem de kurumları zor durumda bırakabiliyor zira saldırılarda şifreler ele geçiriliyor, yasaya aykırı işlemler yapılıyor.

Siber saldırı kavramını ise bu sıralar oldukça sık duymaya başladık. Ülkelerin birbirlerine karşı yaptıkları hamleler arasında adı geçen siber saldırılar sıkıntılı süreçleri beraberinde getiriyor.

Bilişim Suçları Nedir? -1- Bilişim Suçları Nedir? -1- 13Detaylı bir şekilde bilgisayar ağı ya da aygıtlarını hedef alan suçları şöyle belirtebiliriz.

*Bilgisayar virüsleri

*Hizmet-dışı bırakma saldırıları

*Kötü amaçlı yazılım

Kullanıcıların izni olmadan bilgisayarın mevcut çalışmasına etki eden, dosyaların içine gizlenebilen bilgisayar programına virüs deniliyor. Kendini çoğaltan, kendini yürüten şeklinde ikiye ayrılabiliyor.

Kötü amaçlı yazılımlara geldiğimizde bilgisayar sistemlerine zarar verip bilgi çalmak için kullanıldığını görüyoruz. Yazılım ve basit kodlar halinde karşımıza çıkabiliyorlar.

Özellikle son zamanlarda internet kullanımın yaygınlaşması sonrasında bilgisayar güvenliğinin önemi artmış durumda. Önlemlerin alındığını söylemek mümkün ancak bazen önüne geçilemiyor. Kötü yazılım türlerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:[ads2]

*Bilgisayar virüsü

*Bilgisayar solucanı (worm)

*Truva atı (bilgisayar) (Trojan horse)

*Arka kapı (backdoor)

*Mesaj sağanağı (spam) (Yığın ileti)

*Kök kullanıcı takımı (rootkit)

*Telefon çevirici (dialer)

*Korunmasızlık sömürücü (exploit)

*Klavye dinleme sistemi (keylogger)

*Tarayıcı ele geçirme (browser hijacking)

*Casus yazılım (spyware)

Kaynak:Vikipedi