Günümüzde internet ve güvenlik kavramları neredeyse bütünleşti. Öyle ki gerçekleşen saldırılara karşı sürekli yeni bir hamlenin yapılması gerekiyor. Peki, siber güvenlik tam olarak nedir?
Teknolojinin gelişmesi dünyadaki mücadeleleri de farklı bir boyuta taşımış oldu. Her geçen gün bu konu derinleşirken siber saldırılar ülkeleri ve vatandaşları etkilemeye devam ediyor.
Siber savaşın tanımını yapacak olursak bir devletin diğer devletin bilgisayar sistemlerine zarar verme amacıyla hamle yapması diyebiliriz. Bu şekilde karşı tarafın sistemini durdurmak, hasara yol açmak mümkün olabiliyor.
Siber güvenlik ise bu tür durumlarla yapılan mücadeleye verilen isim. Ülkemizde konuyla ilgilenen kurumları Ulaştırma, Denizcilik ve Habercilik Bakanlığının yanı sıra Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ve Siber Güvenlik Kurulu, TÜBİTAK şeklinde sıralayabiliriz.
Milli Güvenlik Kurulunun 27 Ekim 2010 tarihli bildirisinde ise “Siber tehdidin global düzeyde ulaştığı boyut ve bu tehdidin ulusal güvenliğe etkileri kapsamlı surette ele alınmıştır. Bu bağlamda, siber tehdidin engellenebilmesi açısından milli düzeyde yürütülen çalışmalar değerlendirilmiştir.” şeklinde bir ifade yer almıştır.
Her ülkenin kendisine yönelik siber tehditleri ortadan kaldırmak için kurumları bulunuyor. Son zamanlarda artan tehlikelere yönelik yeni planlar oluşturmaya da devam ediliyor.
Siber savaş ülkeler açısından oldukça sakıncalı durumlar ortaya çıkarabilir. Örneğin, hava kontrolünün kaybedilmesi sonucu uçakların rotalarında yaşanacak sorunlar, uydu sistemlerinde oluşabilecek aksilikler ve metro, tren hatlarındaki seferlerin etkilenmesi gibi çok sayıda tehlikeli sonuçlara gidilebilir.
Siber Güvenlik Hizmetleri konusunda Türksat tarafından yapılan tanım ise şu şekilde;
“Siber Güvenlik Hizmetleri, kurumlardaki bilgi ile etkileşimi olan (uygulama, sistem, network vb.) varlıklarının güvenliğinin sağlanması için alınması gereken tedbirlere yönelik değerlendirme, test, danışmanlık ve eğitim hizmetleridir. Siber Güvenlik Hizmetlerimiz sayesinde; kurumlar, kritik bilgi varlıklarını korumak için derinlemesine savunma yapabilecek ve saldırganların kullandığı güvenlik zafiyetlerini gidererek atak yüzeyini küçültebilecektir.”
Kaynakça: Siber Savaş-Vikipedi, Siber Güvenlik-Türksat Bilişim
Yorumlar