İHA’LAR ELEKTİRK KESİNTİSİNE ÇARE OLACAK

İHA'LAR ELEKTİRK KESİNTİSİNE ÇARE OLACAK İHA’LAR ELEKTİRK KESİNTİSİNE ÇARE OLACAK droen eve k

Hayatımıza son zamanlarda giren drone denen insansız hava araçları olumlu yönleriyle ve riskli yönleriyle tartışılıyor. Ama bir yandan da bu araçların etinden sütünden yararlananların sayısı da gün geçtikçe artıyor.

Yoğun  kış şartları ve yoğun kar yağışı sebebiyle  yaşanan elektrik kesintilerine insansız hava araçlarıyla (Drone) havadan müdahale edilecek.  Bu proje Sakarya Üniversitesi tarafından hayata geçirilecek. Üniversite söz konusu projeyi EPDK ile yapılan iş birliği sayesinde hayata geçirecek.

Bu proje hayata geçtiğinde, elektrik arızasının büyük bölümünü  oluşturan ve buz yükü adı verilen iletim hatlarının donması gibi arızalara multicopter ya da drone adı verilen insansız hava araçları hemen müdahale edecek. Elektrik hatlarına solüsyon sağlanmasıyla buzlar çözülecek ve arızalar giderilmiş olacak.[ads1]

KESİNTİ SÜRELERİ YARI YARIYA AZALACAK

“Buz yükü” diye bilinen  bu kütleler, iletkenlerde oluşan devasa hacimleriyle  dinamik ve statik etki yaratarak iletkenleri kopartıp, izolatörleri yerinden sökebiliyor,  direkler üzerinde yıkıcı bir tesire neden olabiliyor.

SEDAŞ’ın 20 bin kilometrekarelik görev ve sorumluluk bölgesi  olan, Sakarya, Bolu, Düzce ve Kocaeli illerinde, 45 ilçe ve 1440 köyde elektrik dağıtım hizmeti verdiğini dile getiren SEDAŞ Yönetim Kurulu ve İcra Başkanı Bekir Sami Güven şunları belirtti.: “Ağır kış koşullarında bilhassa ülkemizin coğrafi olarak en zor bölgelerinden biri olan Doğu Marmara’yı, sürekli ışıkta  tutmak ve enerjinin sürekliliği için çaba gösteriyoruz” dedi.

Son senelerde ağır kış koşullarının oluştuğunu ve söz konusu bölgelerde  kar  kar hacminin 1.5-2 metreye kadar ulaştığını dile getiren  Güven, “4×4 arazi araçlarıyla bile bu köylerdeki elektrik dağıtım hatlarına ve elektrik direklerine ulaşmanız uzun vakit  alıyor. Sıkıntının olduğu bölgeye  kadar ekiplerin yolda geçirdiği zaman boyunca insanlarımız  elektriksiz kalıyor. Lakin  projemiz tamamlandığında zorlu coğrafyamızda arıza tespiti kolaylaşacak ve solüsyon uygulaması ile hızlı müdahaleler gerçekleştirebileceğiz. Zaman kaybetmeden  müdahale etme ve arızayı giderme şansımız daha çok yükselecek” diye konuştu.[ads2]