Çin Yine Birinciliği Kimseye Bırakmadı!

Çin Yine Birinciliği Kimseye Bırakmadı! Çin Yine Birinciliği Kimseye Bırakmadı! dunyanin en hizli bi 3306a281b80a5c1a112c 1

Teknoloji dünyasındaki rekabet hız kesmeden devam ediyor. Bu kez haberimizin konusunu dünyanın en hızlı bilgisayarlarının yer aldığı liste oluşturuyor.

Bilgisayar çözümleri her geçen gün gelişmesini sürdürüyor ve Çin’de bu konuda isminden söz ettirmeyi başarıyor. Yapılan değerlendirmeler sonucunda yıl içerisinde iki defa yayınlanan en hızlı bilgisayarların yer aldığı listede iki adet Çin üretimi bulunuyor. Daha önce üst üste altı defa bu unvanı kazanan Tienhı-2 adlı bilgisayardı. Ancak bu kez listenin birinci sırasını diğer bir Çin üretimi Sunway-TaihuLight‘a kaptırdı.

Sunway-TaihuLight‘ın dikkat çeken özellikleri arasında saniyede 125,436 petaflop işlem kapasitesine sahip olması yer alıyor. Ayrıca işlem hızında ileri bir seviyede bulunması sebebiyle 100 petaflop’u geçerek bir ilke imza attı. Petaflop en hızlı bilgisayarlarda bulunan ve 1 katrilyon işlem gücüne sahip hız birimi.

Çin Yine Birinciliği Kimseye Bırakmadı! Çin Yine Birinciliği Kimseye Bırakmadı! Çin Yine Birinciliği Kimseye Bırakmadı! XxjwnmE003010 20150712 BNMFN0A001 11n

Çin Yine Birinciliği Kimseye Bırakmadı!

Tienhı-2 geçtiğimiz senelerde dünyanın en hızlı bilgisayarı olmayı başarmıştı. Bu defa kendisini geçen Sunway-TaihuLight isimli bilgisayar modeli şu an Çin‘in doğusunda Vuşi eyaletindeki Ulusal Bilgisayar Merkezinde bulunuyor.

Tienhı-2 Amerika Birleşik Devletlerinin ünlü çip üretici firması Intel işlemcilerini tercih ederek başarıya giden yolda iyi bir seçim yapmış görünüyor. Sunway-TaihuLight ise yerli üretim olmasıyla dikkat çekiyor. [ads1]
Üst üste birincilikler kazanan Tienhı-2 geçtiğimiz yıl Amerika yapımı Titan‘ı geçmeyi başarmıştı. İşlem hızı ise saniyede 33,86 petafloptu. Buna karşın Titan‘ın işlem hızı yalnızca 17,56 olarak ölçülmüştü.
Sözünü ettiğimiz dünyanın en hızlı bilgisayarları listesinin mucitleri olarak Amerika ve Almanya’da bulunan bilgisayar uzmanlarını gösterebiliriz. İlk kez 1993 yılında hazırlanan liste bugüne dek her sene iki kez yayınlandı. Meraklılarının ilgiyle takip ettiği “Top 500” haziran ve kasım aylarında paylaşılıyor.

Birinciliği kazanan iki bilgisayarında Çin merkezli olmasının diğer firmalar açısından nasıl bir sonuç ortaya çıkaracağı ise merak ediliyor.